Cacio e Pepe 馃嚠馃嚬 – klasyka kuchni w艂oskiej…upsss, rzymskiej

Wyobra藕cie sobie, 偶e snujecie si臋 w艂oskimi uliczkami w poszukiwaniu tutejszej kuchni. Zagl膮dacie przez okna restauracji i wsz臋dzie jest tak pi臋knie i uroczo. Stoliki ponakrywane obrusami w bia艂o-czerwon膮 kratk臋, na stolikach r贸wno pouk艂adane szklanki i kieliszki a puste jeszcze talerze krzycz膮 by je zape艂ni膰 w艂oskim makaronem. Kelnerzy a nierzadko sami w艂a艣ciciele knajpek stoj膮 na chodniku i zach臋caj膮 we w艂oskim stylu, aby odwiedzi膰 w艂a艣nie ich. A z oddali, z male艅kiej w膮skiej uliczki dobiega jaki艣 ha艂as, pe艂no ludzi. Podchodzimy bli偶ej i widzimy miejsce, gdzie zmieszali si臋 tury艣ci z mieszka艅cami tego miasta. Zza sporej kolejki wy艂ania si臋 zwyk艂y, niczym nie wyr贸偶niaj膮cy si臋 bar. Ludzie siedzieli na schodkach, rozmawiali, 艣miali si臋 zajadaj膮c si臋 przy tym pyszn膮 past膮 robion膮 na naszych oczach. To w takich w艂a艣nie uliczkach ch艂onie si臋 atmosfer臋 miejsca. To co go wyr贸偶nia艂o, to t艂um ludzi i odznaka Tripadvisor. Nie dziwi pewnie nikogo, 偶e pierwszym daniem jakie zrobi艂am po powrocie do Polski, by艂a ta w艂a艣nie prosta i pyszna pasta.

Cacio e Pepe to klasyka kuchni w艂oskiej, a dok艂adnie rzymskiej. To prosty ale przy tym przepyszny makaron. Mo偶na powiedzie膰, 偶e w prostocie jest ca艂e bogactwo smaku. Sk艂ada si臋 z 4 sk艂adnik贸w, ale dobrze aby by艂y najwy偶szej jako艣ci, a ju偶 najlepiej jakby by艂y przywiezione z W艂och.

Cacio e Pepe – sk艂adniki na 2 du偶e porcje

  • ok.250g d艂ugiego makaronu
  • 3 艂y偶eczki pieprzu w ziarenkach
  • ok. szklanki 艣wie偶o startego sera Pecorino Romano (mo偶na zast膮pi膰 Parmigiano Reggiano)
  • oliwa z oliwek extra virgine

Cacio e Pepe – przepis

  • Zacznij od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie;
  • W mo藕dzierzu rozgnie膰 pieprz;
  • Zetrzyj ser na tarce o cienkich oczkach;
  • Przed odcedzeniem makaronu odlej z niego szklank臋 wody;
  • Na patelni rozgrzej oliw臋, tyle 偶eby przykry艂a dno, dodaj pieprz i sma偶 przez chwil臋;
  • Wlej na patelni臋 wod臋 z gotowania makaronu i dodaj makaron, wymieszaj i dos艂ownie przez chwil臋 poddu艣 ca艂y czas mieszaj膮c;
  • Dodaj ser i wymieszaj dok艂adnie, tak aby wszystkie sk艂adniki po艂膮czy艂y si臋 tworz膮c przepyszny sos;

P.S. Nie zapomnijcie o bia艂ym winie馃槈

Buon appetito

5 comments

  1. Uwielbiam w艂oska kuchnie . Makarony, pizza.. No i wino rzecz jasna ;). Niestety w臋glowodany nie sluza moejej figurze( czytaj cellulit) 馃檪

  2. Pami臋tam urok w艂oskiego klimatu, ale ja przede wszystkim od strony przyrodniczej – g贸ry, pi臋kne jezioro Garda i malutkie senne miasteczka, wsie gdzie艣 na ko艅cach w艂oskiego 艣wiata. Nie by艂am nigdy w Rzymie w tamtym roku mia艂am si臋 wybra膰, ale Jagodzianka jeszcze nie by艂a gotowa….
    A je艣li chodzi o danie kt贸re zaproponowa艂a艣 to dla mnie brakuje jednego sk艂adnika… Dla mnie obowi膮zkowo czosnek! 馃槈 Uwielbiam. W艂ochy maj膮 wiele tajemnic kt贸re warto odkrywa膰. Pozdrawiam 馃檪

    1. Ja t臋偶 uwielbiam czosnek, wciskam go wsz臋dzie gdzie si臋 da, ale to tego to by by艂a profanacja taka sama jakby pi膰 whisky z col膮;)
      Buziaki

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *