Muessli – surówka piękności Heleny Rubinstein

Na blogu Love Your Healthy Life – Kochaj Swoje Zdrowe Życie skupiam się zarówno na sferze duchowej jak i cielesnej. Dlatego teraz przedstawiam Wam rewelacyjną i bajecznie prostą w przygotowaniu owocową surówkę, dzięki której upiękyszamy nasze ciało. Niedawno upiększałam Waszą duszę postem o medytacji http://loveyourhealthylife.pl/medytacja-z-energia-kundalini/, więc dla zachowania balansu i równowagi trzeba zatroszczyć się o nasze ciało, które jest naszą świątynią. Przepis znalazłam w starej książce Andrzeja Skarzyńskiego „ Antystres” i chciałam się nim z wami podzielić.

Założycielka i właścicielka jednej z najbardziej renomowanych firm kosmetycznych na świecie-Helena Rubinstein w swojej ciekawej książce „O pokarmach koniecznych dla zachowania urody” zaleca surówkę piękności, zwaną też „Muessli”, składającą się z surowych płatków owsianych i owoców, a podawaną w wielu zakładach kosmetycznych dla poprawienia karnacji skóry, nadania całemu ciału jędrności, a włosom-połysku.

Przepis

Do przyrządzenia surówki piękności trzeba przygotować:

  • 3 płaskie łyżki stołowe płatków owsianych
  • 4 łyżki stołowe wody
  • 4 łyżki stołowe mleka
  • 2 łyżeczki od herbaty soku z cytryny
  • 15 dag owoców (np: jabłko i trochę malin, jagód, porzeczek, truskawek, drylowanych czereśni, wiśni lub innych owoców— w zależności od sezonu albo możliwości zakupu mrożonek)
  • płaską łyżkę stołową pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych
  • płaską łyżkę stołową śmietanki
  • łyżkę stołową miodu

Płatki owsiane zalewamy przegotowaną wodą na godzinę lub dłużej, by zmiękły. Wlewamy mleko, śmietankę, dodajemy miodu i dokładnie mieszamy. Dalej mieszając dodajemy utarte jabłko i inne owoce, orzechy i dolewamy sok z cytryny.

Surówkę najlepiej przyrządzić tuż przed podaniem, a w każdym razie nie należy jej trzymać dłużej niż 10-12 godzin, nawet w lodowce. „Muessli” zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminy C, A i E, wiele makro- i mikroelementów.

Smacznego👌

3 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *