Przepyszny, puszysty placek ze śliwkami.

Sezon śliwkowy w pełni. Śliwki w tym roku wyjątkowo obrodziły. Półki w mojej spiżarni uginają się od słoików z powidłami. Zamrażam też kilka pojemniczków, które zimą wykorzystuję do ciast. Już uśmiecham się na myśl o nadchodzących zimowych porankach z ciepłą kawką i puszystym omletem posmarowanym powidłami śliwkowymi własnej roboty upss, przepraszam – hand made😉. Pamiętam jak byłam dzieckiem i mama robiła mi takie słodkie śniadanka i słyszę ten dźwięk otwieranego słoiczka, ach…

Jednak dziś mam dla Was pyszny placek ze śliwkami. Do tego najlepsze będą dojrzałe węgierki, które przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Mąkę możecie zamienić na kokosową (wtedy trochę mniej cukru, bo mąka jest słodka), ja używam orkiszowej lub pół na pół pszenną z orkiszową.

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3 szkl. mąki
  • szkl. ciepłego mleka
  • 125g roztopionego masła
  • cukier waniliowy
  • skórka cytrynowa z jednej cytryny
  • 3 białka
  • szczypta soli do białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego)

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę, pół opakowania cukru waniliowego i mieszamy, przy okazji mąka nam się napowietrzy. Ubijamy jajka z odrobiną soli. Jak już jaka nam się ubiją dodajemy 1/3 szkl. cukru i chwile ubijamy. Kiedy piana jest juz dobrze ubita wlewamy ciepłe mleko do roztopionego ciepłego masła i dodajemy resztę cukru i mieszamy, żeby cukier nam się rozpuścił. Pod koniec dodajemy żółtka i łączymy składniki. Dodajemy to do mąki a w między czasie nastawiamy piekarnik na 175st. Nie mieszamy długo tylko do połączenia składników. Teraz dodajemy pianę w trzech rzutach. I delikatnie mieszamy. Ciasto podwoiło swoją obiętość. Wlewamy wszystko do formy wyłożonej papierem. Ścieramy nad ciastem skórkę z cytryny, żeby podkręcić trochę smak ciasta. Układamy śliwki brzuszkiem do dołu, posypujemy je cukrem waniliowym i wkładamy do piekarnika na 50min. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

P.S. Będzie mi niezmiernie miło jak zostawicie mi w komentarzach linki Waszych propozycji ciast 🙂

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *